Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Απλές οδηγίες για DIY υγρά. Από τον Πανο Παναγιωτοπουλο ATMOS LAB .

Απλές οδηγίες κυρίως για τους νέους στο χώρο από τον kallitexni . Για τo post αυτό πήρα την άδειά του για να το αναδημοσιευσω που εάν και παλιό είναι σαν να έγινε τώρα μιας και δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα μέχρι σήμερα .
Στο βίντεο ο ίδιος κάνει επίδειξη για το πως πρέπει να γίνεται η ανάμιξη των υγρών.

Θα ήθελα να αναφέρω εδώ μαζί με τους άλλους συμφορουμίτες μία σειρά από απλές συμβουλές σε νέους (και όχι μόνο) ατμιστές που θέλουν να ασχοληθούν με το χόμπυ της ιδιοκατασκευής. Επειδή υπολογιστές αραίωσης κυκλοφορούν φουλ, μόνο αυτό δε θέλω να αναφέρω...

Πάμε λοιπόν σιγά σιγά και να συμπληρώνει ο καθένας γνώση και εμπειρία:

Η γλυκερίνη είναι πηχτή. Για να την ατμίσουμε ή να την αναμίξουμε με γεύση ή προπυλενογλυκόλη καλό θα είναι να την αραιώσουμε με 10% απιονισμένο νερό. Έτσι θα γίνει πιο ρευστή και δεν θα έχουμε πρόβλημα να την ατμίσουμε ακόμα και με cartomizer που λόγω του σπόγγου απαιτεί πιο ρευστό το αμτιστικό υγρό.

Είναι ευκολότερη η ομοιόμορφη ανάμιξη όταν χρησιμοποιούμε κάποιο δοχείο π.χ. πλαστικό ποτήρι για να συμβεί αυτό. Η ανάμιξη εντός του cartridge είναι σχετικά προβληματική. Βέβαια, η ανάμιξη σε δοχείο απαιτεί μεγαλύτερους όγκους αρκετών ml. Παίρνοντας όμως βάση π.χ. 100ml ξέρουμε ότι αντιστοιχεί περίπου σε ένα ή δύο φιαλίδια των 5 ml γεύσης (αν η συγκέντρωση ανάμιξης είναι 5-10% χονδρικά). Παράλληλα, ο τελικός όγκος των 105-110 ml χωράει άνετα σε ένα πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης (συνήθως 200ml χωρητικότητα). Για την ανάμιξη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλαμάκι του φραπέ. Μετά από 2-3 λεπτά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα που έχει το προσόν να μην περιέχει φυσαλίδες λόγω της ήπιας ισχύος ανάδευσης με το χέρι.

Είναι καλύτερο για την ομοιομορφία του μίγματος ατμιστικού υγρού να προσθέτουμε τα υλικά με την εξής σειρά: Πρώτα τη γεύση, έπειτα τη νικοτινούχο βάση (αν χρησιμοποιούμε νικοτίνη), έπειτα την καθαρή γλυκερίνη-προπυλενογλυκόλη (όποια-ες χρησιμοποιούμε) και στο τέλος προσθέτουμε το απιονισμένο νερό. Η φιλοσοφία της ανάμιξης με αυτή τη σειρά λέει πως η γεύση επειδή είναι έλαιο, διαλύεται καλύτερα από τον οργανικό διαλύτη (γλυκερίνη-προπυλενογλυκόλη) και όχι από το νερό. Για μένα είναι προτιμότερο να αραιώσω με καθαρή βάση (χωρίς νικοτίνη) το αρωματισμένο νικοτινούχο διάλυμα (δηλαδή το άρωμα διαλυμένο με νικοτινούχο βάση), από το ανάποδο. Στο τέλος το απιονισμένο νερό διαλύεται από την PG ή VG του μίγματος εύκολα. Ακόμα καλύτερα αν, έχοντας προαποφασίσει το νερό που θα προσθέσω, το αναμίξω με τη μη νικοτινούχο βάση (PG-VG) και το ρίξω έπειτα στο διάλυμα της γεύσης. Άντε να χρειαστώ άλλο ένα ποτηράκι μίας χρήσης.

Γενικά τα πυκνά αρώματα-γεύσεις τα καταλαβαίνεις με 2% περίπου. Δυνατά βγαίνουν στο 5%. Άρωμα από άρωμα διαφέρει καθώς η αραίωση που κάνει ο προμηθευτής της γεύσης επίσης μεταβάλεται ακόμα και από άρωμα σε άρωμα. Είναι καλό να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες που δίνει ο προμηθευτής.

Όταν μετράμε με σταγόνες θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλες οι σταγόνες δεν είναι ίδιες. Για παράδειγμα η γλυκερίνη με το ίδιο σταγονόμετρο σε σχέση με την προπυλενογλυκόλη έχει 30-40% βαρύτερη σταγόνα. Η γεύση συνήθως έχει παραπλήσιο βάρος-όγκο σταγόνας με την προπυλενογλυκόλη. Τη μικρότερη σταγόνα την έχει το απιονισμένο νερό. Όταν υπολογίζετε με σταγόνες επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αφενός το ίδιο σταγονόμετρο ενώ παράλληλα (αν εφαρμόζετε συνταγές εκατοστιαίας σύστασης) να ανάγετε τη συνταγή σε σταγόνες. Για παράδειγμα 3% γεύση σε γλυκερίνη δεν είναι 3 σταγόνες γεύση και 97 γλυκερίνη αλλά αρκετές περισσότερες σταγόνες γεύσης (ίσως και διπλάσιες). Στο DIY συνήθως δίνονται σταγόνες ως αναφορά.Ωστόσο το % που εφαρμόζεται στη μαζική παραγωγή αντιστοιχεί σε όγκους με ογκομετρικά όργανα. Προσοχή λοιπόν.

Η ίδια γεύση από διαφορετικούς προμηθευτές όχι μόνο μπορεί να είναι διαφορετική σε πυκνότητα αλλά συνήθως είναι και διαφορετική γεύση. Αν δοκιμάσατε RY4 από κάποιον προμηθευτή, ο άλλος προμηθευτής ενδεχομένως να δίνει οδηγίες διαφορετικές για την αραίωση. Οπότε, έλεγχος στις οδηγίες του προμηθευτή

Για όσους έχουν ζήτημα με τα σάκχαρα και τη ζάχαρη (διαβητικοί) να ελέγχετε το άρωμα-γεύση. Ζάχαρη δεν πρέπει να έχει η βάση σας (πολύ σπάνιο) και η γεύση. Οι τσιγααρίσιες γεύσεις αποφεύγουν καν τη γλυκύτητα ή προσθέτουν μαλτόλη για αυτό το σκοπό. Αν δεν είστε σίγουροι, επικοινωνήστε με ένα μήνυμα με τον προμηθευτή ώστε να σιγουρευτείτε. Δεν κοστίζει παραπάνω και εξασφαλίζει ηρεμία στη συνείδησή σας. Συνήθως ζάχαρη αποφεύγεται από γνωστούς προμηθευτές γιατί κολλάει και στην αντίσταση (γίνεται λίγο μαλλί της γριάς καμμένο). Αλλά με τα υγρά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά (καθώς πολλοί αγοράζετε από το εξωτερικό), ποτέ δεν ξέρεις.

Αν είστε λίγο "βιτσιόζοι" και θέλετε με το ζόρι πηχτό ατμιστικό υγρό, μπορείτε να ανακατέψετε εύκολα την μη αραιωμένη γλυκερίνη με προπυλενογλυκόλη ή γεύση χρησιμοποιώντας το φούρνο μικροκυμάτων σας για λίγα δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται να βράσει. Να δείτε ότι οι δύο φάσεις (γλυκερίνης-προπυλενογλυκόλης) αρχίζουν να "παντρεύονται". Χειρωνακτικά συνεχίζετε την ανάμιξη με το προαναφερθέν καλαμάκι.

Τα παραπάνω (και ενδεχομένως αυτά που θα προστεθούν από άλλους συνατμιστές) δεν αποτελούν παρά απλοϊκές οδηγίες προς ενδεχόμενη βελτίωση των ατμιστικών αναμίξεων που μπορεί να κάνει κάποιος αρχάριος.



Βίντεο 
Πηγη e-kapnisma.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου